Beginnersgids

Draagpraat.com en alle afgeleiden zijn onderdeel van Houvast vzw - Landbouwstraat 137 - 2845 Niel - Ondernemingsnummer: 0629.838.816 - info@draagpraat.com

Alle teksten op deze website en de blog zijn en blijven eigendom van Houvast vzw. Artikels en blogposts mogen gedeeld worden (graag zelfs), maar enkel met bronvermelding.

DRAAGPRAAT

Dé website van de eerste Belgisch-Nederlandse Facebookgroep over ergonomisch dragen

(Klik hier om rechtstreeks naar de groep te gaan)

Wat is ergonomisch dragen?

 

Wanneer je je kindje gaat dragen in een draagsysteem zijn er een paar dingen belangrijk om op te letten.

 

Wanneer je gaat dragen, kan je je draagdoek of drager het beste altijd goed aangespannen. Hoe dichter bij je lichaam je draagt, hoe beter je kindje ondersteund wordt en hoe minder zwaar je kindje gaat aanvoelen.

Let er op dat het hoofd van je kindje altijd vrij is. Zorg er voor dat het gezichtje van je kindje zichtbaar is en de ademwegen dus vrij zijn.

De ideale draaghoogte is kusjeshoogte. Dit wil zeggen dat je kindje op zo'n hoogte zit dat je het een kusje boven op zijn hoofd kan geven. Hierdoor is de kin van je kindje niet op de borst. Dan ben je er zeker van dat je kindje goed genoeg kan ademen.

De knietjes zitten het liefst hoger dan de billen, ideaal gezien zelfs op navelhoogte. Op deze manier respecteer je de meest gezonde houding van de heupjes van een kindje. Zo wordt ook het bekken gekantelt zodat de rug een beetje kan bollen. De drager of draagdoek ondersteunt de rug van je kindje.

Het liefst zit je kindje rechtop in de draagdoek of drager, met het gezicht naar je toe.

 

Wanneer je besluit ergonomisch te gaan dragen, is de eerste beslissing die je moet nemen of je met een draagdoek of een SSC (ergonomische draagzak) gaat dragen. Het verschil is dat een doek echt geknoopt wordt en een SSC een (gedeeltelijk) klik-en-klaar systeem is. Wanneer je weet waar jouw voorkeur naar uit gaat, dan ga je bekijken welke maat je nodig hebt. Bij een doek is de maat afhankelijk van jouw kledingmaat, de grootte van je kindje en welke knoop je wilt doen. Bij een SSC is de maat van je kindje leidend.

 

Even kort de meest voorkomende draagsystemen op een rijtje:

 

1. REKBARE DRAAGDOEK: te gebruiken vanaf de geboorte tot ongeveer 8 kg. Daarna gaat de rekbare draagdoek te veel doorhangen door de rekbaarheid en zal het niet meer echt aangenaam dragen (vooral voor de drager). Met 1 basisknoop vooral op de buik te gebruiken (steeds 3 lagen nodig voor voldoende steun!), eventueel ook op de heup.

 

2. GEWEVEN DRAAGDOEK: geweven draagdoeken zijn zeer gevarieerd te gebruiken (buik, rug en heup) en van de geboorte tot ver in de peutertijd. Deze draagdoeken bestaan in heel veel maten en er zijn heel veel verschillende knopen die hiermee kunnen. Van alle draagsystemen is de geweven draagdoek de meest veelzijdige.

 

3. RINGSLING: hiermee draag je een baby vanaf de geboorte tot in de kleutertijd op een zeer snelle en vlotte manier op je heup. Je kan er (als je er wat vaardigheid in ontwikkelt) echter ook mee buik- en zelfs rugdragen. Je draagt deze drager over één schouder, waardoor afwisselen van schouder (zeker bij oudere kinderen en als je problemen hebt met bekken of rug/nek) aan te raden is.

 

4. MEI-TAI of Aziatische drager: deze drager kan gebruikt worden voor jonge kindjes indien er voldoende neksteun en een insert of verkleiner voorzien is. Als dit niet het geval is, is deze aan te raden vanaf kledingmaat 62/68 ongeveer en wanneer je kindje het hoofd zelfstandig recht kan houden. Kan tot ver in de peutertijd gebruikt worden voor buik-, rug- en heupdragen. Bij mei tai's geldt de "regel": goedkoop is duurkoop. Een goedkope mei tai past meestal niet lang, terwijl je een duurdere mei tai vaak kan laten meegroeien met je kindje.

 

5. SSC's of voorgevormde zachte dragers: zeer verschillend in gebruik (klikken, knopen, plakken, groot, klein en alles er tussenin). Meestal zonder eventuele insert vanaf maat 68 te gebruiken, enkele newborn dragers kunnen wel vanaf het begin gebruikt worden. Deze zijn meestal beperkt in gebruikstijd, doordat de ondersteuning niet aan te passen is.

 

Hier vind je een overzichtje van de maten van draagdoeken:

 

maat 1 - 220 cm

maat 2 - 270 cm

maat 3 - 320 cm

maat 4 - 370 cm

maat 5 - 420 cm

maat 6 - 460- 470 cm

maat 7 - 510-520 cm

maat 8 - 560-570 cm

 

Wat is een goede beginnersdoek?

 

Voor een klein baby'tje kan je kiezen voor een rekbare of tricot doek of voor een geweven doek.

 

Tricot doeken zijn lekker zacht en het voordeel van een rekbare doek is dat je kan voorknopen, d.w.z. thuis knopen, in de auto stappen en je kindje op verplaatsing erin zetten. Bovendien zijn ze tweedehands vaak erg goedkoop. Nadeel is dat het vaak niet meer fijn draagt als je kindje zwaarder wordt, dat je er beter niet mee rugdraagt en dat de drie lagen dikke stof wel vaak erg warm zijn in warme temperaturen.

 

Je kan ook meteen beginnen met een geweven doek. Het enige nadeel daarvan is dat sommige beginnende dragers een beetje ontmoedigd worden door de overvloed aan keuze en knoopswijzen. Ze gaan wel langer mee want je kan er zwaardere kindjes mee dragen en je kan er mee rugdragen. Een katoenen doek is vaak erg fijn voor een beginner, maar hier zit erg veel verschil in qua soepelheid en draagkracht.

Nieuwe geweven draagdoeken kunnen erg stug zijn en die kun je dan zachtmaken zodat ze wat makkelijker knopen. Daarom is het ook vaak fijn om een tweedehands doek te kopen, want die zijn "ingedragen". Ze zijn al zachter en knopen makkelijker.

 

Een goede buikknoop om mee te beginnen is de FWCC of Front Wrap Cross Carry.

 

Hou er rekening mee dat, wanneer je met een SSC gaat dragen, je kindje dan goed in de drager past. De meeste dragers kan je niet steeds op maat van je kind aanpassen en gaan dus maar een bepaalde tijd mee (zolang je kindje van knie tot knie ondersteund is en mooi in de M-houding zit). Gelukkig kan de drager daarna dienen voor een volgend kindje of kan je hem weer verkopen (ergonomische dragers houden vrij goed hun waarde) en een groter model kopen. Zeker het eerste levensjaar groeien kindjes veel, daarna vertraagt het wat en kan een drager langer gebruikt worden. Veel dragers kunnen met insert gebruikt worden vanaf de geboorte, maar hou in gedachte dat een mooi passende drager of doek die van knieholte tot knieholte ondersteuning biedt voor de eerste 6 maanden toch extra belangrijk en fijn is.

 

Enkele dragers die wel aan te passen zijn en dus langer mee kunnen (zeker tot 2 jaar) en al snel te gebruiken zijn:

* emei-baby (enkel met gespen: 2x klikken)

* evolu'bulle (mei-tai: 2x knopen)Dragers voor newborns (en minder lang te gebruiken – wel mooie pasvorm voor kleintjes vaak)

* marsupi (2x velcro/klittenband)

* storchenwiege carrier (klikgesp + knopen)

* hop-tye (mei-tai: 2x knopen)

* bondolino (velco/klittenband + knopen)

 

Het draagsysteem en de maat weet ik, wat nu?

Als je bepaald hebt welke maat doek of drager je nodig hebt is het belangrijk te bedenken wat je budget is. De prijzen van doeken en dragers kunnen sterk variëren en beiden zijn verkrijgbaar vanaf €40,- tot meer dan €2000,- Het zou dus heel erg jammer zijn als je hoteldebotel verliefd wordt op iets wat absoluut niet binnen je budget past. Er zijn verschillende prijscategorieën van doeken en dragers.

 

Ben je op zoek naar zo “goedkoop mogelijk” dan kun je de volgende merken eens onderzoeken: Babylonia, Yaro, Little Frog, Portamundo, Keppeke, Mucibi, Patapum, Bykay Rekbare doeken (let op: maar 1 wijze van correct gebruiken).

 

Op het moment dat je weet welke maat je nodig hebt, en wat je budget is kan je op zoek naar een doek of drager. Belangrijk is dat je verliefd wordt! Er zijn letterlijk duizenden variaties en bijna alles is mogelijk. Zoek dus vooral naar iets wat bij je past, want dat zal je alleen maar motiveren om hem te gebruiken!

 

Maar waar vind je al die prachtige doeken en dragers?

Je kan doeken en dragers nieuw of tweedehands aanschaffen. In de grote “stenen winkels” is er vaak maar een hele beperkte keuze en veel ouders kiezen daarom voor een online aankoop. Onder het kopje "interessante pagina's" vind je allemaal betrouwbare webwinkels die ergonomische doeken en dragers verkopen.

 

Naast de webwinkels bestaat er ook de Draagdoekenmarkt, een Facebookgroep met alleen maar ergonomische draagdoeken en dragers. Deze zijn tweedehands en hebben als groot voordeel dat ze al lekker ingedragen zijn. Een draagdoek is vaak in het begin wat stug en moet echt worden gebruikt om lekker zacht te worden. De prijs zal in de meeste gevallen niet veel lager zijn (soms zelfs hoger) dan een nieuwe draagdoek omdat deze waardevast zijn. Soms worden ze zelfs meer waard doordat ze in beperkte oplage zijn uitgebracht en er veel vraag naar is.

 

Wanneer je dan eindelijk jouw doekje of drager hebt gevonden en je hebt fluffymail (een veel gebruikte term voor het ontvangen van een doek of drager) dan begint het grote oefenen!

 

Help, ik raak in de knoop!

 

Raak niet meteen in paniek als je de lengte van een doek ziet. Ja, ze zijn lang, maar die lengte heb je ook nodig. Je zal merken dat wanneer je eenmaal de slag te pakken hebt, het knopen steeds makkelijker zal gaan. Het afstellen van een SSC kan ook nog even wat puzzelwerk vragen. Je kan het knopen leren door Youtube filmpjes te kijken en te gaan oefenen met bijvoorbeeld een pop of een knuffel. Wanneer je met je kindje gaat oefenen, doe dit dan op een rustig moment, wanneer je kindje tevreden is. Huilende kindjes en oefenen gaat meestal niet goed samen.

Let bij het oefenen vooral op de veiligheid: zorg ervoor dat je altijd je doek op spanning houdt! Wat ook aan te raden is, is een draagconsult. Draagconsulenten zijn gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die ergonomisch willen dragen, zij begeleiden je, kijken mee en voorzien je van allemaal tips en trucs! Draagconsulenten zijn ook opgeleid om advies op maat te geven, zij hebben eigenlijk voor de meeste situaties wel een oplossing (of gaan daar voor je naar op zoek).

 

Waar vind je deze professionals?

België: http://draagconsulenten.be

Nederland: http://draagdoekconsulenten.nl

 

Veel consulenten komen ook bij je thuis of geven workshops. Wij raden je aan om een consult te volgen samen met je partner of bijvoorbeeld een goede vriendin omdat je elkaar dan later nog kunt helpen. Mocht je niet in Nederland/België wonen en geen consulent kunnen vinden bij jou in de buurt, dan zijn er ook consulenten die consulten via Skype doen.

 

Veel plezier met het dragen!

 

Heb je na het lezen van deze beginnersgids nog vragen? Aarzel dan niet om ze te stellen op de Facebookgroep Draagpraat of via ons contactformulier.